Convocation et rappel...

Sujet verrouillé

4 messages · 1 290 vues · qui a participé ?

Magicceur Membre · Druide 58 messages Inscrit le 04/10/2003 Vu en 2021
Jeudi 19 Avril 2007 à 00:03 #1
Coucou :)

En gros, la question est dans le titre : peut-on user de la capacité de convocation d'une carte pour payer son coût de rappel ?

Il me semble que oui, puisque le coût de rappel est un coût de mana ajouté au CCM, et donc que la convoation peut le réduire, mais j'aimerais un avis plus "expert".

Merci ;)
gulain Membre · Légende 1 253 messages Inscrit le 01/09/2004 Vu en 2009
Jeudi 19 Avril 2007 à 00:06 #2
Les deux sont des coût additionnels, tu peux très bien payer le rappel en utilisant la convocation.

502.46. Convoke

502.46a Convoke is a static ability that functions while the spell is on the stack. “Convoke” means “As an additional cost to play this spell, you may tap any number of untapped creatures you control. Each creature tapped this way reduces the cost to play this spell by {1} or by one mana of any of that creature’s colors.” Using the convoke ability follows the rules for paying additional costs in rules 409.1b and 409.1f–h.
Example: You play Guardian of Vitu-Ghazi, a spell with convoke that costs {6}{G}{W}. You announce that you’re going to tap a colorless creature, a red creature, and a green-and-white creature to help pay for it. The colorless creature and the red creature each reduce the spell’s cost by {1}. You choose whether the green-white creature reduces the spell’s cost by {1}, {G}, or {W}. Then the creatures become tapped as you pay Guardian of Vitu-Ghazi’s cost.

502.46b Convoke can’t reduce the cost to play a spell to less than 0.

502.46c Multiple instances of convoke on the same spell are redundant.


502.16. Buyback

502.16a Buyback appears on some instants and sorceries. It represents two static abilities that function while the spell is on the stack. “Buyback [cost]” means “You may pay an additional [cost] as you play this spell” and “If the buyback cost was paid, put this spell into its owner’s hand instead of into that player’s graveyard as it resolves.” Paying a spell’s buyback cost follows the rules for paying additional costs in rules 409.1b and 409.1f-h.

lyon4 Modérateur · Modo Forum 32 052 messages Inscrit le 15/01/2003 Vu ce mois-ci
Jeudi 19 Avril 2007 à 00:37 #3
j'ai dû en parler quelque part ds l'article sur la convocation (pas avec le rappel vu que les cartes avec les deux capacités n'existaient pas encore à l'epoque où je l'ai ecrit, mais avec d'autres couts additionnels) dans le bazar.

[ Dernière modification par lyon4 le 19 avr 2007 à 00h42 ]
Magicceur Membre · Druide 58 messages Inscrit le 04/10/2003 Vu en 2021
Jeudi 19 Avril 2007 à 01:01 #4
Merci bien :)

Répondre

Connectez-vous ou créez un compte pour écrire sur le forum. Les comptes de l'ancien site fonctionnent avec leur mot de passe.